Inspiration


Efter många års längtan efter ett växthus står det där på vår gård! Växthuset är till största delen gjort av återvinningsmaterial och vi ska inte sticka under stol med att det har varit mycket jobb, men det har verkligen varit mödan värt.  Nu har vi ett uterum där man kan läsa, äta, göra läxor, umgås och naturligtvis pyssla med blommorna. Om vi backar några år bakåt i tiden...



30.9.2013  satte vi igång. Jens har här grävt bort gräsmattan/trädgårdslandet och fyllt på med grus, jämnat och vibrerat. Storleken på växthuset bestämdes på basen av antalet gamla fönster som vi hade samt tillgängligt utrymme på tomten.


En vecka senare var gjutformarna på plats och grunden göts i betong. Vi satt i lite brunt pigment i betongen för att få en aningen varmare färg på grunden. Det fungerade bra. Följande sommar började det största jobbet, nämligen att skrapa, kitta och måla de gamla fönsterna som vi sparat sedan vi grundrenoverade vårt hus, byggt 1818. Härligt handblåst glas; lite ojämnt och charmigt.


Vi fick rådet att måla med oljefärg, men om vi skulle göra om det idag skulle vi nog använda linoljefärg trots att den torkar långsamt.
Under sommaren 2014 satte vi också upp vägg- och takspanter, panel uppe i gavlarna, takås samt en list ovanpå betonggrunden.  Sedan gick det snabbt att sätta fönstrena på plats under hösten. Den observanta ser att det dykt upp ett hus på granntomten också medan vi byggt växthuset :).



Nu började man se att det faktiskt ska bli ett växthus :). Taket täcktes över tills våren 2015 då vi började på följande stora projekt nämligen taket. Vi hittade inget plasttak som vi tyckte passade ihop med de gamla fönsterna och bestämde oss till sist för att göra även taket själv. På en gårdsloppis hittade vi massor av begagnade fönster för sammanlagt 20 euro och på mammas sommarstuga fanns också gamla fönster. Under våren har Jens skurit till glasen och satt fast dem. .


Vita aluminiumlister skyddar glasfogarna. Det återstår att se hur det fungerar med ett glastak av vanligt glas då snön kommer, men förhoppningsvis ska det klara tyngden. Ett vanligt glastak släpper också genom väldigt mycket ljus och värme, vilket kan vara en fördel under våren och hösten, men en nackdel heta sommardagar. Jens har gjort två öppningsbara vädringsluckor i taket. Pelargonerna och rosorna som vi haft i källaren över vintern och småplantor som jag sått inomhus trivs ypperligt i växthuset i väntan på att flytta ut i det fria. Nu gäller det bara att komma ihåg att vattna...


Dörren hittade vi i Jens farfars förråd. Det syns inte på bilden, men upptill har den glas och ett fint rutmönster. Dörren var i risigt skick, men är nu restaurerad och passar bra i växthuset. En del lister och småsaker ska fixas ännu och småningom ska vi ha ett annat golv än grusgolvet.
Vi vill visa vårt växthus för att inspirera andra "gör det självare" som går i växthustakar. Med en liten budget kan man skapa mycket av återvinningsmaterial.